Laatste speciale “Beelden in de Bankenstraat”.

Nog één keer “Beelden in de Bankenstraat”.
Na 14 jaar en 6 succesvolle en mooie tentoonstellingen, die goed werden bezocht, sluit Beelden in de Bankenstraat haar poorten.
Als afronding een speciale 7e editie, maar wel op een andere plek, namelijk het Paulushofje in het centrum van Etten-Leur.
Omdat we ons huis gaan verlaten (het staat te koop) hebben we uitgekeken naar een mooie plek die paste bij het thema van deze keer: Je voetafdruk

Ons thema:
je voetafdruk, je schept en laat na
De voetafdruk is op veel manieren te interpreteren.
Wij als stichting pakken ‘m op 4 manieren op.

  1. Het is onze laatste tentoonstelling. Als stichting hopen we dat we iets nagelaten hebben. Op z’n minst de indrukken en belevenissen van 6 x een vrijplaats, een inspiratieplek,  in Etten-Leur in een prachtige tuin in het buitengebied.

We maken als stichting een installatie.

  1. Daarnaast denken wij aan de groene voetafdruk. De groene voetafdruk gaat over hoe leef en consumeer je met respect voor mens en natuur. Hoe kun je jezelf inzetten voor een eerlijke verdeling van de rijkdommen? Als we kijken naar de mondiale voetafdruk (de totale ruimte, overal op aarde, die nodig is voor de consumptie van een persoon, in hectares), is per wereldbewoner 2,1 hectare beschikbaar. Een Nederlander verbruikt 4,4 hectare en iemand uit India 0,9 hectare.

Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander, Europeaan of Amerikaan dan zouden we er drie tot vier aardbollen bij moeten hebben.
We verdelen dat wat er is op de aarde dus niet goed. Wij in het westen zijn ¼ van de wereldbevolking en we gebruiken ¾ van de grondstoffen.

Met de groene voetstap laat na:
- een leefbare aarde voor je kinds kinderen
- leven met respect voor mens, dier en aarde
Tips om groen te leven en info kijk op: www.wnf.nl, www.ecodorpbrabant.nl , www.hetbewaardeland.nl en vele anderen als u googlet

Naast de installatie die we als stichting maken, organiseren we een lezing over de groene voetafdruk: Jaap Korteweg, de vegetarische slager uit Den Haag, geeft een lezing over de groene voetafdruk op vrijdagavond 22 april, om 20.15 in de bibliotheek.

  1. We nemen deel aan de kunstroute ‘Van Gogh leeft’. Vincent van Gogh laat ons na:

900 schilderijen, 1100 tekeningen, die velen inspireren en duidelijk maken dat schoonheid, passie en verwondering het leven kleur geven. Bovendien laat hij ons een kunstroute met 4000 bezoekers na, die nu voor de 3e keer gehouden wordt.

In de installatie nemen we iets van de nalatenschap van Van Gogh mee.

  1. Wij exposeren in het Paulushofje, een nalatenschap van Beatrix van Heussen, een dame die haar geld had nagelaten om een armenhofje te bouwen voor 13 arme vrouwen. Justus de Nobelaer heeft die huisjes in 1681 laten bouwen.

Fotografe Eline de Jong zal foto’s maken van een aantal van de huidige bewoonsters in hun dagdagelijkse bezigheden. Myriam Verwiel van het bestuur van Beelden in de Bankenstraat zal die beelden met tekst aanvullen. De teksten komen voort uit interviews met een aantal van de bewoonsters. Met deze foto’s en teksten willen we het Paulushofje vanuit een andere hoek belichten.

Onze deelnemende kunstenaars geven op eigen wijze vorm aan het thema: ‘de voetafdruk’.
We hebben twee aanstormende jonge kunstenaars uitgenodigd en u zult drie ‘oude bekenden’ van Beelden in de Bankenstraat tegen komen.
Sabine Bolk werkt 3 dagen aan het leggen van een tapijt van zaden, noten en rijst. Op de openingsavond 15 april wordt, passend in het thema ‘je schept en laat na’, dit tapijt weggedanst door flamencodanseres Barbara van Kooten onder muzikale begeleiding van
Chester L. Brandes: klassiek gitaar, Dirk Elst, percussie en Koen de Wit, klarinet.
Wilt u het rijsttapijt in zijn geheel zien dat kunt u de 3 dagen voor 15 april naar haar constructie komen kijken.
Op de 15e is het klaar en dan wordt het meteen vernietigd, meteen veranderd; want ook dat hoort bij scheppen: na het creëren, komt het verval. In dit geval blijven over: de dansvoorstelling, foto’s van het gebeuren en zaden, rijst en noten, die we zullen gebruiken bij de installatie ‘De voetafdruk’ van de stichting Beelden in de Bankenstraat

Eline de Jong, met foto’s uit het dagelijks leven in het hofje. Het Paulushofje als nalatenschap uitgelicht. Eline zorgt voor foto’s buiten. Daarvoor heeft ze canvas of ander waterbestendig materiaal nodig om haar foto’s op af te drukken.

Daarnaast werk van Gerdi Zwaan en Carla Schoenmaker. Zij maken een installatie.
Tot slot  Kerry Ann van Wensen, met een beeld dat ze, net als de anderen, speciaal voor de gelegenheid maakt.